Eindelijk is het zover! De langverwachte update iOS 4.2 is te downloaden via iTunes. Dit is de opvolger van iOS 4.1 en heeft voornamelijk voor de iPad veel nieuwe functies.

Geschiedenis

In eerste instantie zijn twee GM versies gelanceerd van firmware versie 4.2, de laatste om WiFi problemen op de iPad te verhelpen. Daarna werd de GM versie van 4.2.1 nog even gelanceerd om een grote fout met exchange mail te verhelpen.

Met de iOS 4.2.1 softwareupdate (firmware) zijn meer dan honderd nieuwe  functies voor de iPad toegevoegd zoals multitasking, mappen en de mogelijkheid om te printen. De update is beschikbaar voor de volgende toestellen:

 • iPad (wifi en wifi + 3G)
 • iPhone 4
 • iPhone 3GS
 • iPhone 3G
 • iPod Touch 2g, 3g en 4g

Wat is nieuw in iOS 4.2.1?

Hieronder worden de nieuwe functies uitgebreid beschreven:
Multitasking (nieuw voor de iPad)

Je kunt nu al je favoriete apps openen en er onmiddellijk tussen schakelen, zonder dat de app op de voorgrond langzamer wordt of de batterij onnodig wordt gebruikt.
Mappen (nieuw voor de iPad)

Je apps netjes ordenen in mappen is een kwestie van slepen. Op deze manier vind je sneller die ene leuke app terug en kun je bovendien door duizenden apps bladeren.
AirPrint (nieuw voor alle toestellen)

Als je een mailtje, een foto, een webpagina of iets anders wilt printen, kan dat nu rechtstreeks op een printer die met een draadloos netwerk is verbonden.
AirPlay (nieuw voor alle toestellen)

Je kunt draadloos muziek streamen naar AirPlay-luidsprekers of een AirPlay-receiver, waaronder AirPort Express.
Game Center (nieuw voor de iPad)

Op je iPad kun je nu ook gamen in een sociaal netwerk. Zo kun je je vrienden uitdagen, of via de Automatch-functie met wildvreemden de strijd aangaan. En natuurlijk kun je intussen eenvoudig je achievements en topscores in de gaten houden.
Mail (nieuw voor de iPad)

In deze versie staan de berichten van al je accounts in één gecombineerde inbox, zijn je berichten op berichtreeksen te sorteren en kun je bijlagen openen in apps van andere fabrikanten.
Zoekfunctie voor tekst in Safari (nieuw voor de iPad)

Als je in Safari een grote webpagina bekijkt, kun je nu even snel zoeken naar een woord of zin.
Verbeterde bedrijfsondersteuning (deels nieuw voor alle toestellen)

Bedrijven kunnen hun voordeel doen met de verder verbeterde beveiligingsvoorzieningen, nieuwe beheeropties en een nog betere integratie in hun IT-omgeving.
Verbeterde toegankelijkheid (deels nieuw voor alle toestellen)

VoiceOver kun je nu ook aansturen via een draadloos toetsenbord. Voor braille-uitvoer zijn er meer dan 30 draadloze Bluetooth-brailleleesregels en meer dan 25 talen om uit te kiezen.
Verbeteringen in het toetsenbord en het woordenboek (deels nieuw voor alle toestellen)

Arabisch, Grieks en Hebreeuws zijn een paar van de meer dan 30 nieuwe talen en toetsenbordindelingen waaruit je nu kunt kiezen.

Find My iPhone, iPad, or iPod touch.

Find My iDevice, een functie uit MobileMe, is nu gratis te gebruiken.Met deze dienst kan je je verloren of gestolen iPhone, iPod Touch of iPad terug vinden!

Jailbreak en simunlock

het Cydia logo


Voor iOS 4.2.1 is op dit moment nog GEEN jailbreak beschikbaar (behalve Redsn0w, maar Cydia werkt niet). Dit zal echter naar verwachting niet erg lang duren, omdat de dev teams er de laatste maanden druk mee bezig zijn geweest. De jailbreak hangt een beetje af van Cydia. De alternatieve AppStore, Cydia, werkte nog niet op iOS 4.2.x waardoor een jailbreak voor de meeste mensen vrij nutteloos is. Er waren onlangs een aantal screenshots uitgelekt van de nieuwe Cydia die op de iPad ook goed werkte.
Aangeraden wordt om niet direct te updaten als je afhankelijk bent van een unlock (en dan dus ook van een jailbreak). Als de baseband (modemfirmware) met deze iOS 4.2.1 ook wordt geüpdate zal een unlock lastig worden. Wacht daarom op het advies van het iPhone Dev Team, dat uiteraard op deze website te lezen zal zijn.
Waarschijnlijk zullen de nieuwe jailbreaktools gebruik gaan maken van de kwetsbaarheid (exploit) die pod2g heeft gevonden. Deze exploit wordt ook wel SHAtter genoemd en blijkt untethered te zijn. Alle huidige toestellen kunnen met deze SHAtter exploit gejailbreaked worden, omdat dit alleen hardwarematig op te lossen is.

Sla je SHSH gegevens op!


Ook al is er -nog- geen jailbreak beschikbaar, raad ik mensen altijd aan om hun SHSH gegevens op te slaan met het programma TinyUmbrella. Het maakt niet uit welke firmware je op dit moment hebt draaien, zolang Apple ze nog signeert zijn ze op te slaan. Dit kan meer voordelen gaan opleveren in de toekomst dan nadelen. Dit is om in de toekomst te voorkomen dat je niet meer kan jailbreaken of downgraden zodat je gebruik kan maken van een simunlock.

3 antwoorden
  • Joost
   Joost zegt:

   Alles is in de AppStore te vinden, dus dat lijkt me geen probleem.
   Tip: als je volgende keer gaat updaten: maak eerst een back-up in iTunes. Dan kan je volgende keer je reserve kopie terugzetten op je iPod Touch via iTunes (rechtermuisknop op je toestel in iTunes).

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *