Op 26 juli 2010 heeft de Library of Congress geoordeeld dat onder de DMCA (Digital Millennium Copyright Act), jailbreaken legaal was. Het was destijds de vraag of jailbreaken legaal of illegaal was.

De beslissing maakte deel uit van een lijst van DMCA vrijstellingen, die helaas net is verlopen. Dus werden de nieuwe vrijstellingen afgelopen dagen geintroduceerd. Hoewel jailbreaken nog steeds legaal is, blijkt dat er wel een aantal valkuilen zijn ontstaan.
Voor alle duidelijkheid, jailbreak in zijn hoedanigheid was nooit ontwettig. Er was slechts de onzekerheid over Apple wel of geen juridische stappen zou ondernemen tegen jailbreakers, als dat ooit besloten zou worden. Maar het besluit van nu maakt het duidelijk: Jailbreaken is legaal!
Dat geldt tenminste voor iPhones. Het register van auteursrechten, die verantwoordelijk is voor het bepalen van DMCA vrijstellingen is van mening dat de term ‘Tablet’ te ruim was om een uitspraak over te doen. De iPad werd helaas niet opgenomen in de lijst van vrijstellingen.
Om eerlijk te zijn, betekent dit niet dat er iets zal veranderen in de jailbreak-gemeenschap. We zijn geen deskundigen of wat dan ook, maar het lijkt onlogisch dat het legaal is om de iPhone te jailbreaken, maar niet de iPad, en denken dat dit niet stand houdt in de meeste rechtzalen.
De ontwikkelaars van de jailbreaks zullen echter wel 2 keer nadenken of ze een jailbreak ontwikkelen voor de iPad. De iPad tot en met 2013 zullen legaal blijven om te jailbreaken.

Join the Forum discussion on this post

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *