Eindelijk is het zover. Er is een langverwachte jailbreak uitgekomen voor de iPad 2 met iOS 4.3.3, ontwikkeld door de ontwikkelaar/hacker @Comex et al.

JailbreakMe.com

Deze nieuwe versie van Jailbreakme.com is de derde versie die Comex heeft ontwikkeld en maakt gebruik van een PDF exploit in iOS 4.2.1 tot en met iOS 4.3.3. Dit wordt ook wel een userland jailbreak genoemd, de jailbreak is dan ook voor iedereen toegankelijk en toe te passen direct vanaf hun toestel via www.jailbreakme.com in MobileSafari. De geruchten van een untethered jailbreak iOS 4.3.x waren al eerder besproken, echt was het nog onduidelijk of het om een userland exploit ging of over een kernel exploit.
De jailbreak is op het moment geschikt voor ARMv7 architectuur, aldus Comex. Dit zijn de volgende toestellen met de volgende iOS-en:

 • Pad1: 4.3 tot 4.3.3
 • iPad2: 4.3.3
 • iPhone3GS: 4.3 tot 4.3.3
 • iPhone4: 4.3 tot 4.3.3
 • iPhone4-CDMA: 4.2.6 tot 4.2.8
 • iPod touch 3g: 4.3, 4.3.2, 4.3.3
 • iPod touch 4g: 4.3 tot 4.3.3

Pittige jailbreak!

Hacker @Comex bleek nogal wat moeite te hebben met deze userland jailbreak. Hij is er circa een jaar mee bezig geweest! Dit kwam voornamelijk omdat hij met deze jailbreak gebruik wilde maken van UnionFS.
Wikipedia:

UnionFS is een bestandssysteem dat een enkel logisch bestandssysteem als een samenvoeging van alle bestanden en bestandsmappen van verschillende bestandssystemen weergeeft. De verschillende bestandshiërarchieën kunnen alleen-lezen of herschrijfbare bestandssystemen bevatten. Als de bestandshiërarchieën gemount worden, wordt de onderlinge prioriteit vastgelegd. Als twee afzonderlijke bestandshiërarchieën een bestand met dezelfde naam bevatten, krijgt het ene bestand prioriteit over het andere.

Door gebruik te maken van unionfs zal de jailbreak een stuk sneller toegepast kunnen worden dan de vorige userland jailbreaks. Ook bleek hij moeite te hebben met virtual file system (VFS). Doordat dit alles een lastige taak blijkt te zijn, liet hij dat ook met enige zelfspot merken in zijn tweets:

P0sixninja versus Geohot?

Ja inderdaad, zij zouden toch ook iets met de iPad 2 gaan doen? Tot op heden hebben beide partijen weinig van zich laten horen. Her en der zien we p0sixninja wat plaatsen op twitter en zijn blog over een vage voortgang van de iPad 2 jailbreak en Geohot laat helemaal niets meer van zich horen, omdat hij zich rustig wilt houden. Hij is immers net aangenomen door FaceBook.
P0sixninja, de ontwikkelaar van GreenPois0n, is bezig met de iPad 2 jailbreak en daagde ontwikkelaar Geohot uit om zo spoedig mogelijk met een iPad 2 jailbreak te komen. Geohot accepteerde de uitdaging en zou trachten een jailbreak voor de iPad 2 te ontwikkelen. Echter is Comex de eerste ontwikkelaar die de iPad 2 jailbreak aan het publiek heeft vrijgegeven. Op naar iOS 5 dan maar?

Kat en muis spel tussen Apple en de hackers

Nu er eindelijk een jailbreak voor de iPad 2 gelanceerd is mogen we ons best afvragen of Apple de wedstrijd langzaam aan het winnen is. We begrijpen inmiddels dat het zeer complex is om een jailbreaktool te ontwikkelen en de bijbehorende exploits te vinden, maar iedere keer als er een nieuwe software- of hardwareupdate komt duurt het langer voordat er een nieuwe jailbreak komt. Met iOS 5 krijgen de ontwikkelaar in ieder geval nogmaals de uitdaging om snel een stabiele jailbreaktool op het internet te verspreiden.

Al met al mogen we hackers weer zeer dankbaar zijn voor hun tijd en moeite die ze doen om ons te helpen.

Afsluiten met de volgende vervelende afbeeldingen

De volgende afbeeldingen kunnen we nu wel dromen. Om nog even afscheid te nemen, de volgende afbeeldingen:

SHSH blobs opslaan!

En nu niet per ongeluk updaten naar iOS 4.3.4(?), anders ben je je jailbreak weer kwijt voor de iPad 2. Sla in ieder geval de huidige SHSH blobs op (iOS 4.3.3) met TinyUmbrella.

16 antwoorden
 1. Henkie
  Henkie zegt:

  Voor wat het waard is..
  Hier draait alles inmiddels prima op mn ipod (4.3).
  Cydia, installous etc.. allemaal prima 🙂
  De JB an sich is, doordat het een userland is, kinderlijk eenvoudig en in een mum van tijd voltooid!

  Beantwoorden
 2. Dennis
  Dennis zegt:

  Heb hem niet opnieuw opgestart, installatie procedure werkte meteen geen probleem. Momenteel heb ik wat instellingen aangepast, zoals push berichten uitzetten, ping uitzetten. Kijken of dit helpt. Joost heb jij eerst cach cookies en nog iets gewist voordat je de jailbreak heb geinstallerd?

  Beantwoorden
 3. Joost
  Joost zegt:

  Je kan proberen de jailbreak opnieuw toe te passen, als hij dan niet stabiel is kan je een herstel doen. Ik adviseer om dan geen BackUp terug te zetten, omdat je dan vaak troep meeneemt.

  Beantwoorden
 4. Henkie
  Henkie zegt:

  Bekend probleem is overigens dat er een of andere camera addon module niet meer goed werkt na de JB.
  Vraag me ff niet wat vooir ding preciés, want ik zit op m’n werk momenteel.. 😉
  Wel wordt er momenteel al aan een fix gewerkt!

  Beantwoorden
 5. Dennis
  Dennis zegt:

  Heb eerst herstel gedaan, toen opnieuw gejailbreakt, moet nu maar even kijken of er verschil is. Het rare is wel als je een herstel doet dat de ruimte nu 13,5g is was eerst 14g. Het probleem met die camera addon is als je een externe camera met de usb aansluit op je ipad die werkt niet maar wordt als ik het goed een oplossing voor gezocht.

  Beantwoorden
 6. Joost
  Joost zegt:

  Nee, je zal je iPhone opnieuw moeten jailbreaken en je cydia applicaties opnieuw installeren.
  Dus:
  BackUp in iTunes maken
  Updaten naar iOS 4.3.3
  Reservekopie terugzetten vanuit iTunes
  Jailbreak met jailbreakme.com

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *