Met de komst van het nieuwe besturingssysteem van Apple, OS X El Capitan, raken genoeg mensen in de problemen tijdens het updaten. Daarom is het handig en raadzaam een USB stick te hebben met daarop een OS waar vanaf opgestart kan worden.
USB_Opstartschijf
In deze handleiding laten we zien hoe je met een USB stick een ‘bootable disk’ (opstartschijf) kan maken. Waarom kan dit handig zijn vraag je je af? Stel dat je problemen krijgt met OS X en je wil een nieuwe installatie uitvoeren, dan kan je vanaf deze USB stick starten en de nieuwe installatie uitvoeren.
Het proces van een USB opstartschijf maken voor OS X 10.11 (El Capitan) is best gemakkelijk, maar het zou handig zijn als je een weet hebt van de Terminal en Command Line.
Om een USB opstartschijf te maken voor OS X El Capitan is het volgende benodigd:

 • Een Mac computer waar vanaf je deze handleiding uitvoert.
 • Een 8GB USB stick of groter (dit mag ook een USB harde schijf zijn) die geformatteerd mag worden.
 • De OS X El Capitan installatie applicatie. Deze kan gedownload worden via de AppStore vanaf een Mac. Na de download komt de applicatie standaard in de /Applications/ folder te staan.
 • (Tip: met cmd+spatie kan je snel een app openen zoals Disk Utility of Terminal)

Maak een OS X El Capitan installatie drive:

 1. Sluit de USB drive aan de Mac en open de Disk Utility app. Selecteer dan de USB drive en ga naar de Erase (Wis) tab. Screen Shot 2015-09-13 at 10.29.24
 2. Formatteer de USB drive als “Mac OS Extended (Journaled)” en kies Erase (Wis) om het proces te bevestigen. Dit formatteert (wist) de USB drive in zijn geheel, dus wees er zeker van dat de USB schijf gewist mag worden.
 3. Ga nu naar de Partition (Partitie) tab en wijzig de partitie layout naar 1 partitie met het draaiwiel. En wijzig de naam van de partitie in “ElCapInstaller”.Screen Shot 2015-09-13 at 10.33.19
 4. Klik vervolgens op Apple (toepassen) en sluit de Disk Utility vervolgens af.
 5. Open de Terminal applicatie en plak de volgende code erin:

 
Voor OS X El Capitan Final:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/ElCapInstaller –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app –nointeraction
 

6. Druk op enter en voor je wachtwoord in om Sudo toegang te geven tot het systeem. Als je alle stappen goed hebt uitgevoerd ga je het volgende zien in de Terminal. Let op: dit proces kan wel even duren (ongeveer een half uur).

“Erasing Disk: 0%… 10%… 20%… 30%…100%…
Copying installer files to disk…
Copy complete.
Making disk bootable…
Copying boot files…
Copy complete.
Done.”
 

7. Als je klaar bent typ je Exit in de Terminal en sluit je af met het rode kruisje. De USB stick is nu gereed om te worden gebruikt met daarop OS X El Capitan Installer.
Je kan van deze USB stick opstarten door tijdens het opstarten van je Mac de Option (Alt) knop in te houden en vervolgens te kiezen voor “Install OS X El Capitan” vanuit het boot menu.

2 antwoorden
 1. Bart
  Bart zegt:

  Correcte commando is;
  sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan\ GM\ Candidate.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/ElCapInstaller –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan\ GM\ Candidate.app –nointeraction

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *