ios 8 en OS X

Tijdens het World Wide Developer Conference 2014 zijn er helaas geen hardware aankondigingen gedaan, maar Apple heeft dat zeker goed gemaakt met de grootte van de software die het bedrijf brengt. Gisteren was een grote dag in de wereld van iOS en OS X, dus we laten een samenvatting zien van wat er is aangekondigd en geven je de kans om de gehele keynote nog eens op je gemak terug te kijken. Laten we van start gaan…

iOS 8

  iOS-8-main1

Zoals verwacht kondigde Apple iOS 8 aan tijdens de opening van de keynote op het WWDC in San Francisco. iOS 8 komt met dezelfde interface als zijn voorganger iOS 7. Dat betekent echter niet dat we er geen plezier mee gaan hebben.

Interactieve Notificaties:

We hebben er lang op gewacht maar notificaties kunnen nu van het lock screen gemanaged worden! Dat klinkt ons goed in de oren. Gebruikers kunnen nu handelen vanuit het Notification Center zonder dat de app geopend hoeft te worden. Een mooie toevoeging op het mobiele OS van Apple.

3rd-Party Keyboards:

Er zijn nieuwe API’s beschikbaar zodat applicaties van derden hun eigen toetsenbord beschikbaar kunnen stellen. Een populaire is natuurlijk Swype.

swype

QuickType, voorspellend typen:

Nu we toch praten over het toetsenbord, iOS gaat nu ook voorspellen wat je wilt typen. Er komen woorden boven het toetsenbord te staan die gebaseerd zijn om jouw manier en stijl van typen. ‘Hey makker’ komt er te staan naar je beste maat en ‘Beste heer/mevrouw’ zal hij ervan maken naar je zakelijke contact.

HealthKit/HomeKit:

Apple biedt applicaties van derden nu ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘health’ functionaliteit. Apple werkt met Nike en anderen om iOS jouw hub te maken voor gezondheid gerelateerde data. Super handig.

Siri heeft een upgrade gekregen:

Sire heeft nu Shazam integratie, maar het grote nieuws betreft Siri is dat je het toestel niet meer hoeft aan te raken om Siri op te starten. Met een simpele spraak commando als ‘Hey Siri’ activeer je Siri. Dus geen afleiding meer tijdens het rijden in de auto.

Messages & Spotlight krijgen meer functionaliteit:

Met deze aangepaste berichten app heb je WhatsApp niet meer nodig (tenzij er nog steeds Android gebruikers in jouw kring zitten 🙂 ). Met de aangepaste Spotlight heb je veel gemakkelijker toegang tot al jouw data.

Berichten

Third-party widgets en extensies:

Weet je nog dat we wensten dat applicaties meer met elkaar gingen ‘praten’. Nu is dat eindelijk zo met extensies. Was je ook op zoek naar Widgets a la Android? Die komen nu voor in het Notification Center. Maak je niet druk om beveiliging, ze zijn goed beveiligd met Sandboxes en je moet toestemming geven om ze met elkaar te laten communiceren.

Family Sharing

Een super handige toevoeging op iOS is het feit dat je met iOS 8 jouw locatie, foto’s, muziek en apps kan delen met je familieleden. Er kunnen maximaal 6 familieleden opgenomen worden in jouw kring waarmee je jouw gekochte onderdelen kan delen. Ik zie mij TomTom al delen!

family sharing

OS X 10.10 – Yosemite

OS-X-Yosemite-main

De aankondiging van een vernieuwde OS X versie zou ook geen verrassing zijn, maar een aantal eigenschappen waren dat wel degelijk. Je hebt iOS 8 nodig om van al deze eigenschappen gebruik te maken, maar je wordt beloond als je eenmaal zover bent.

Continuity:

Dit is waar de magie plaats vindt met Yosemite en iOS 8. Met beide geinstalleerd heb je AirDrop die tussen beiden werkt, Instant Hotspot om een hotspot te maken zonder dat er ook maar een wachtwoord ingevuld hoeft te worden. En dan hebben we Handoff. Dat is een soort van voodoo-achtige manier die er voor zorgt dat als je een e-mail begint te typen op je iOS toestel, je deze af kan maken op OS X. Echt te vet voor woorden.

Nieuw platter ontwerp:

Denk een beetje aan iOS 8 op een Mac. Het ziet er super clean uit.

Verstuur/ontvang berichten en telefoontjes vanaf de Mac:

Ja dat lees je goed. Zodra je een SMS ontvangt op je iPhone, kan je deze ook bekijken op je Mac. Dit geldt ook voor telefoontjes! Stel je hebt je iPhone beneden aan de lader liggen, maar je zit boven achter je Mac en je wordt gebeld; geen probleem. Neem gewoon op, op je Mac. Het heet de toekomst, en wij leven erin!

Notificaties en Widgets:

Net als iOS 8 heeft Yosemite Widgets in het Notification Center van applicaties van derden. De Mac heeft nu ook iOS Today die jouw afspraken laat zien, je herinneringen en hetgeen wat je nog meer in hebt gesteld. Gewoon handig en omdat het kan.

Mail en Safari geüpdatet:

Hier zijn allerlei kleine tweaks aangebracht die zijn weg hebben gevonden naar Safari en Mail. Als je een grote gebruiker bent ga je veel gebruik maken van deze kleine tweaks.

iCloud Drive

overview_apps_icloud_iconicloud drive

Apple zijn manier om de strijd aan te gaan met Dropbox. Het is een platform in de cloud waar we allemaal gebruik van maken. Je kan al je bestanden vinden in de iCloud Drive, zoals een normale folder, maar het is een grote toevoeging op de gebruiksvriendelijkheid van iOS 8 en OS X. 5GB is gratis, 20 GB voor $1,- per maand en 200 GB voor (ik geloof) $ 10 per maand. Prima te betalen dus.

Swift

Swift

Apple deed ook andere aankondigingen die gericht waren op ontwikkelaars en Apple besteedde daar een groot deel van de presentatie aan. Ik ben geen programmeur, maar ik vond het erg leuk om naar te kijken. Apple komt onder andere met zijn eigen programmeertaal! Nogal indrukwekkend. Denk aan Objective C, zonder de C in een Cocoa omgeving. De programmeertaal heet Swift.

 swift-screenshot

We kunnen gerust zeggen dat dit een van de meest drukke WWDC evenement was vergeleken met de vorige jaren. Er zit veel aan te komen! Met de release van iOS 8 een jailbreak en we zijn helemaal voorzien van alle handigheden!

De volledige keynote kan je hieronder nog eens op je gemak bekijken.

 
Om gebruik te kunnen maken van iOS 8 bèta versies, moet je je UDID geregistreerd hebben bij Apple (Developer program). Op internet zijn er erg veel aanbieders te vinden die dit voor je kunnen doen (zij hebben een dergelijk account).
Als je dit niet doet en toch iOS 8 erop zet kan je problemen krijgen met activatie. Zorg er dus voor dat je UDID geregistreerd wordt door een ontwikkelaar als je perse iOS 8 wilt gebruiken op jouw toestel.
Join the Forum discussion on this post

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *